The Core

“je hart is de weg

je stem is een noodzaak

de waarheid is een voorwaarde

liefde is de religie”

(Moonrize)

Als optreden voelt als ‘thuiskomen’…

Moonrize (Johan) is een singer/songwriter die in het verleden vooral voor andere artiesten schreef en muziek produceerde. Onlangs besliste hij echter om zélf in de spotlights te gaan staan.

Tot aan zijn eerste single (die verscheen op 14 juni 2019), klonk zijn stem voornamelijk énkel als backing vocalist voor andere artiesten. Het duurde een hele tijd vooraleer hij zelf tevreden was met de songs die hij voor zichzelf schreef, en waar hij mee uit de schaduw zou willen treden.

“Voor jezelf schrijven, is zoveel moeilijker dan voor anderen”

Zolang hij zich kan herinneren, was Moonrize altijd met muziek bezig. Hij zong van kleins af aan en studeerde notenleer via de plaatselijke harmonie, waar hij saxofoon (én een beetje klarinet) leerde spelen. Door het samenspel in harmonie en bigband maakte hij kennis met muziekarrangementen, het samen musiceren in groep en werd een basis van muziektheorie gelegd die later goed van pas zou komen. Het is cliché, maar Moonrize zong toen ook in het plaatselijk kerkkoor… Via via kwam hij bij een zanglerares terecht waar hij 5 jaar les volgde om zijn ademhaling en stemtechniek bij te schaven.

In de middelbare school zette hij zijn eerste stappen op het podium als lead zanger, en dat voelde als thuiskomen

De honger naar eigen versies van bestaande songs om live te kunnen optreden, zorgde ervoor dat hij zelf muziekarrangementen ging schrijven en programmeren, mixen en producen. Hij kreeg meer en meer optredens, maar begon vooral ook voor anderen muziek en orkestbanden te maken. Zo deed hij enorm veel ervaring op in opnamestudio’s.

Ondertussen groeide de drang naar het schrijven van songs: “de kracht van een artiest ligt in zijn of haar originaliteit”… Kopieën zijn er genoeg, maar er is telkens maar één origineel. Van het moment dat zijn sound stilaan vorm kreeg, besloot Moonrize dat het tijd werd om zelf in de spotlights te treden.

Zijn werk voor andere artiesten, zowel als auteur/componist als backing vocalist, zou hem goed van pas komen. Ondertussen tekende hij (als auteur/componist) een exclusieve optieovereenkomst met Universal Music Publishing, wat zijn talent als songwriter onderstreepte.

Moonrize is in de eerste plaats een popliefhebber en -zanger, maar fans weten dat hij af en toe een zijsprongetje durft te wagen, met genres als r’nb, hiphop, pop-rock, dance en zelfs musical. Zijn eigen stijl is een zoektocht: in onze moderne wereld bestaan er zoveel genres en stijlen dat het nog moeilijk is om origineel te zijn, maar toch klinkt Moonrize anders dan anderen. Onze moderne technieken hebben er ook voor gezorgd dat de wereld enorm klein is geworden, en we in contact kunnen komen met muziek uit alle hoeken van de wereld. Ook daar vindt Moonrize inspiratie, en meer dan eens horen we zo’n exotische klanken en/of ritmes op hun plaats vallen.

“Toen ik de eerste keer voor een publiek zong, op een podium, was dat voor mij de beste plaats ooit op aarde waar ik kon vertoeven. Ik wou daar blijven. (Pop)muziek maakt mij los van alle regels en verplichtingen, ik vergeet de tijd en voel mij thuiskomen. Als ik de omstandigheden mag omschrijven, die mij opnieuw in contact brengen met dat kleine, onbezorgde mensje dat in ieder van ons verscholen zit, dan is dat als ik muziek hoor, op een podium sta en mijn diepste ‘ik’ tot uiting mag komen”.