Ik heb het al veel horen zeggen… ‘Is dat niet wat snel?’ Maar nee hoor, de nieuwe single heet ‘Shadow’ en is eigenlijk de Engelse versie van de huidige single ‘Schaduw’.

De release van ‘Shadow’ staat volledig los van wat ‘Schaduw’ zou doen, en was vooraf gepland. Meer nog, ‘Schaduw’ werd oorspronkelijk eerst in het Engels geschreven. Dat ‘Shadow’ nu uitkomt heeft een heel speciale reden…

Ten eerste, is het aantal luisteraars (lees: streamers) uit het buitenland bijna helemaal verdwenen! Regelmatig krijg ik de vraag via Facebook, wanneer er nog eens een Engelstalige single zou uitkomen. Men vond mijn muziek nog wel leuk, maar verstond de boodschap niet meer. Nu, ik heb geen massa fans in het buitenland, dat ga je mij nooit horen beweren, maar het is leuk als mensen aan de andere kant van de aardbol reageren op je muziek en je toevoegen aan hun playlists. Zo zitten er overal al wel een handjevol Moonrize-fans die al een tijdje op een nieuwe Engelstalige single zitten te wachten.

Ten tweede werd de videoclip van ‘Shadow/Schaduw’ volledig gefinancierd door crowdfunding vanuit het buitenland. De terugkeer naar de Engelse taal werd daardoor nog wat extra gestimuleerd.

Om te besluiten: het is heel gek dat het radiolandschap echt (bijna) in twee kampen verdeeld is… Met mijn Engelstalige singles haalde ik nooit de playlists waar ik nu wél in sta met de Nederlandstalige, en vice versa. Vele zenders maken een selectie op basis van taal in plaats van op basis van kwaliteit van een song. Voor mij mag het nét dat ietsje meer zijn, iets meer inhoud en originaliteit!